قروه از نگاهي نو
شهر قُروه مرکز شهرستان قروه و در استان کردستان قرار دارد. این شهر در دشت وسیعی در ۹۳ کیلومتری شرق سنندج و شمال غربی همدان قرار دارد و از آغاز در طول جاده سنندج به طرف همدان توسعه یافته است.
مرکز حکومت این شهر در گذشته روستای قصلان بود که توسط «امانالله خان» بزرگ والی معروف کردستان احداث شده است. از نامهای قدیمی آن اسفندآباد بوده است.
مردم قُروه به زبان ترکی آذری و کردی تکلم میکنند. ارتباط با شهر همدان از یک سو و تأسیس تشکیلات اداری تابع استان کردستان از سویی دیگر موجب گردیده که فرهنگ محلی از آمیختگی فرهنگ آذری و کردی به وجود آمده و در این به هم پیوستگی، هسته جمعیتی و نگهداری ثابت و مداوم آن در منطقه بی نهایت موثر بوده است سبک خانهها و آداب و رسوم اجتماعی و تار و پود اصلی شهر قدیمی قُروه که عناصر اجتماعی و ساختمانی را به صورت ویژهای دریکدیگر ادغام کرده است، نشان از گذشتهای اصیل و استوار دارد. قُروه یک منطقه کشاورزی مستعد است که درآمد مردم آن از این محل و تاحدودی دامداری تأمین میشود و این خود وجبات تمرکز جمعیت در روستاهای قُروه است. از مهمترین محصولات کشاورزی دشت قروه می توان به گندم، جو، سیب زمینی، چغندر، انگور، یونجه، انواع صیفی جات اشاره نمود.
این شهر دارای معادن سنگ و طلا است. یک شرکت استرالیائی بنام ریوتینتودر مهر 1384 از کشف یک معدن بزرگ طلا در غرب قُروه و در منطقه داشکسن(ساری گونی) خبر داد، و اعلام کرد میتواند با مشارکت در این پروژه، تولید طلا را در ایران تا پنج برابر افزایش دهد، و در 12 تا 18 سال آینده نیز، بطور متوسط 4 میلیون تن سنگ معدن طلا در سال استخراج کرد.این شرکت استرالیائی 70 درصد از شرکت زرکوه را در اختیار دارد. زرکوه این معدن جدید را کشف کرده است. تنها 30 درصد از سهام باقیمانده متعلق به ایران است!
قُروه دارای معادن مهم سنگ است که تأمین کننده سنگهای ساختمانی منطقه و کشور است. مهمترین سنگ های تزیینی معدنی قُروه چینی سفید، کریستال، و گرانیت می باشند. شهر قُروه همچنین دارای سه شهرک صنعتی آونگان، دلبران و سه راهی میهم است.
معروفترین کوههای قُروه کوه قره یارکه ,کولاوه، قلوز، ,بدر, حاج آقا، پنجعلی و پریشان است که اغلب اوقات سال پوشيده از برف است و رودخانههای معروف این شهرستان تلخهرود، ازون، قُرهچایی, و طهماسبقلی هستند که آب آنها وارد رود بزرگ قزلاوزن میشود. مهمترین رودخانه این شهر، رودشور نام دارد.
از اماکن تاریخی آن میتوان از امامزاده سیدجمالدین (بابا گورگور)، پل فرهادآباد، آرامگاه شیدای نازار، حمام قصلان و آثار صخرهای فرهادتراش نام برد.
مراکز دیدنی قُروه
عبارتاند از:
چشمه وینسار, سرانجیک, و باباگرگر.
اماکن تفریحی قُروه شامل:
سراب، خالصه, پارک رضوان، سنگ سیاه، مانگاودول و سیفه
وضعیت عمومی:
شهرستان قروه با وسعت حدود ، 4338.7 كیلومتر مربع معادل 15.4 درصد مساحت استان را به خود اختصاص داده است . این شهرستان در جنوب شرقی استان قرار گرفته ، از شمال به بیجار، از جنوب به کرمانشاه ،از شرق به همدان و از غرب به سنندج محدود شده است. این شهرستان دارای 5 مركز شهری ، 4 بخش ، 13 دهستان و 241 آبادی دارای سكنه است.
آب این شهرستان از طریق 3343 حلقه چاه 187 رشته قنات 542 رشته چشمه با میزان آبدهی 379.674 میلیون مترمكعب و رودخانه های قزل اوزن و سرشاخه های آن با میزان آبدهی 856/53 میلیون متر مكعب تامین می شود.
پیشینه تاریخی و گردشگری:
قروه یكی از شهرستانهای استان كردستان است كه از شمال به شهرستان بیجار و از شرق و جنوبی شرقی به شهرستان همدان از جنوب به شهرستان کرمانشاه و از غرب به شهرستان سنندج محدود است . مهمترین رودخانه این شهر، رودشور نام دارد. شهر قروه ، مركز این شهرستان ، در فاصله87 كیلومتری شمال سنندج و در مسیر همدان ـ سنندج قرار گرفته است . عوامل موثر در پیدایش این شهر، چشمه جوشان در شمال آن ، رودهای متعدد و دشت حاصلخیزی است كه تا قرنها موجب حیات آن به صورت آبادی كوچکی بود تاثیر داشته است . بعدها قرار گرفتن در مسیر راه ارتباطی شرق به غرب سبب توسعه آن موثر بوده است .
زبان و مذهب:
مردم شهرستان قروه به دو زبان كردی و ترکی تكلم میكنند. در این شهرستان 99.93 درصد جمعیت آن را مسلمانان شیعه (50 درصد) و سنی (50 درصد ) تشكیل میدهند.
جمعیت و مساحت:
جمعیت شهرستان قروه بر اساس سر شماری نفوس و مسکن
سال 1395 ، 140192 نفر می باشد که از این تعداد 94404 نفر آن شهری و 45788نفر را
نیز روستاییان تشکیل می دهند. از تعداد 94404 نفر جمعیت شهری قروه؛ 78276 نفر آن
در شهر قروه ساکن می باشند. همچنین مساحت محدوده شهر قروه بر اساس طرح مصوب جامع
حدود 1189،18 هکتار و مساحت محدوده پیشنهادی آن بر اساس طرح تفصیلی حدود 1189،25
هکتار می باشد.
منابع آب و خاك:
در سال 1383 حجم آبهای زیرزمینی در شهرستان قروه ، 923 میلیون مترمكعب بوده است همچنین كل منابع آبهای سطحی در این شهرستان 347 میلیون مترمكعب بوده كه حدود 53.856 میلیون مترمكعب از این آبها برداشت شده است.
كشاورزی و منابع طبیعی و دامپروری:
در سال زراعی 84-1383 سطح زیر كشت محصولات زراعی و باغی شهرستان قروه بالغ بر 161545 هكتار است. از این مقدار 6/0 درصد به كشت باغات و 99.4 درصد به زراعتهای سالانه اختصاص دارد .محصولات عمده زراعی شهرستان گندم – جو – نخود – چغندرقند – سیب زمینی – پیاز – یونجه – شبدر و اسپرس میباشد.
لازم به ذكر است این شهرستان دارای 7 واحد پرورش ماهی با تولید 83.6 هزار تن می باشد .
جنگل و مرتع:
سال 1383 در شهرستان قروه ، 202000 هكتار مراتع وجود داشته و علوفه قابل برداشت از این مراتع 49500 تن بوده است
صنعت و معدن:
تعداد صنایع موجود شهرستان قروه ، 80 واحد می باشد كه در نقاط شهری مستقر می باشند.
در سال 1383 تعداد 46 كارگاه فعال مسئولیتاستخراج معادن را به عهده داشته و عمده ترین معادن موجود در سطح این شهرستان عبارتند از : مرمریت ، مرمر پوكه معدنی ، آنتیموان ،گرانیت ، شن و ماسه كوهی
سهم این شهرستان از كارگاه های معدنی فعال استان 31 درصد می باشد. میزان تولیدات اسمی سالانه گروه معدنی غیرفلزی 409750 هزار تن می باشد.